Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/modernefilantropi.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen – Moderne Filantropi

Skip links

Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen

Bikubenfonden: Vi har smurt smørret for tyndt ud

I dette afsnit af podcasten Moderne Filantropi hører vi om Bikubenfondens bevægelse væk fra den traditionelle måde at uddele fondsmidler på til en tilgang, der minder om tænketankes. Det betyder blandt andet, forklarer direktør Søren Kaare-Andersen, at fonden fremover vil modtage færre ansøgninger for i stedet at opsøge mulige løsninger på konkrete udfordringer i samfundet, som fonden ønsker at være med til at løse. Potentielle ansøgere og samarbejdspartnere får også nogle råd med på vejen.

De senere år har Bikubenfonden været på en udviklingsrejse. Først og fremmest har fonden set sine uddelinger efter i sømmene. Har de været nyttige?

”Vi har smurt smørret for tyndt ud,” konstaterer direktør Søren Kaare-Andersen i podcasten og fortsætter: ”Hvis vi skal skabe varige ændringer i samfundet, skal vi arbejde mere i dybden.”

Denne konklusion har fået Bikubenfonden til at fokusere mere strategisk på nogle enkelte områder i samfundet, hvor fonden ønsker at bidrage til at skabe varige forbedringer. Selve arbejdet med uddelingerne har også ændret sig. Fremfor at støtte projekter med en begrænset varighed ønsker fonden nu at fokusere på langsigtede tiltag, der skal løse specifikke udfordringer.

Det betyder, at fonden er midt i en transformation fra at modtage og behandle mange ansøgninger spredt ud på flere støtteområder til i stedet at arbejde langt mere målrettet og proaktivt.

Indgår alliancer for at løse udfordringer

Bikubenfonden støtter stadig både det sociale og det kulturelle område, men inden for disse områder er uddelingerne indsnævret til få emner, som fonden har udpeget i samarbejde med relevante samfundsaktører og fageksperter på områderne.

Eksempelvis har fonden valgt at indsnævre sin indsats på det sociale område til et fokus på den gruppe, som fonden kalder unge på kanten af samfundet. Fonden har bl.a. skabt en alliance med kommuner, regeringen og relevante civilsamfundsaktører på hjemløseområdet som reaktion på, at antallet af unge hjemløse er steget med ca. 80 pct. inden for de seneste 6 år.

Fondens mere udfarende rolle vil uvægerligt få kritiske røster til at melde sig. For er det ikke dyrere for fonden at uddele midlerne på denne måde, fordi det kræver en større indsats fra fondens side? Og hvordan kan fonden vide, at den sætter ind de rigtige steder i samfundet?

Søren Kaare-Andersen medgiver, at den nye måde at arbejde på kan give indtryk af en selvforståelse, der bygger på ”Vi alene vide”. Hør ham forklare i podcasten, hvordan fonden samarbejder med de rette aktører for netop at sikre sig imod dette og for at sikre, at fondsmidlerne opnår størst nytteværdi.

”Det bør være en nålestiksoperation at søge fonde”

I podcasten kommer Søren Kaare-Andersen desuden med klare pointer til ansøgerne. Hans generelle råd til alle ansøgere af fondsmidler er at være ekstremt målrettede: ”Det med at søge penge hos en fond, det er en nålestiksoperation. Det er noget, man gør med riffel – det er ikke noget, man gør med maskingevær.”

Desuden er det blevet tæt på umuligt at modtage støtte fra Bikubenfonden udelukkende på baggrund af en ansøgning, forklarer han. Og det skyldes netop fondens nye tilgang til uddeling af fondsmidlerne, som betyder, at fonden i de fleste tilfælde indgår i tætte partnerskaber fremfor blot at sende et tilsagn om penge.

”Når jeg holder møder med folk, så prøver jeg at finde ud af, om ilden brænder i øjnene på dem. Og hvis den ikke gør det, så er jeg ikke interesseret. Man skal brænde for det, man laver. Man skal ville den forandring, som man vil skabe,” forklarer Søren Kaare-Andersen.

Podcasten er optaget i 2017 og offentliggjort i nyhedsbrevet Danmarks Fonde